Bitki dünyasında da belli başlı terimler bulunmaktadır. İşte onlardan bazıları…
Ağaç
Boyu beş metreden, çapı on santimetreden aşağı olmayan; dal, sürgün ve yaprakların oluşturduğu tepe tacını tek bir gövdede taşıyan her sene boylanan ve hücrelerin büyük kısmı odunlaşmış uzun ömürlü odunsu bitkilere verilen genel isimdir.
Alttür
Coğrafi olarak sınırlı bölgelerde yetişebilen yerel bitki topluluklarıdır.
Aşı Bıçağı
Bitkilerin üretim yöntemlerinden biri olan ve aşılama işleminde kullanılan ucu küt, keskin bıçaktır.
Can Suyu
Tohumlara, fidelere ya da çeliklere ilk ekildikleri veya dikildikleri yerde verilen ilk sulamaya denir.
Çelik
Bir bitkiden yeni bireyler elde etmek adına bitkilerin kök, dal, yaprak ve gövdelerinden kesilerek ayrılan parçalara denmektedir. Üretimi ise; ‘çelik ile üretim’ adını alır.
Cins
Birbirine benzeyen ortak karakterlerin bir araya getirdiği topluluğa ‘cins’ denir.
Çalı
Toprak yüzeyinden itibaren aynı kalınlıkta pek çok gövdesi olan ve sadece beş metreye kadar boy yapabilen odunsu bitkidir.
Sürgün
Ağaç ve çalıların genel görüntüsünü oluşturan, aynı zamanda da üzerinde yaprak, çiçek, tohum ve meyve taşıyan dalın ya da gövdenin gençlik devrisidir.
Tepe Sürgünü
Bitkilerin uç noktasında bulunan sürgüne ‘tepe sürgünü’ adı verilir. Bu sürgün bitkinin büyüme noktasıdır aynı zamanda. Eğer bu bölge zararlanır ya da hastalanırsa bitkide form bozuklukları oluşur.
Tohum Kasası
Bitki tohumlarının ekildiği ve bu tohumların yetişmesi için tohum harcının da konulduğu, tahtadan meydana gelen kasalardır.
Tomurcuk
Henüz gelişmemiş yaprakların birbirleri üzerine sıkıca kapanmış ve internodulları uzamamış bir sürgündür.