Şifalı bitkileri farkederek ya da farketmeyerek hayatımızın pek çok alanında kullanırız. İlaçlarda, çaylarda, dekor için, şifa bulmaya ya da yemeklerde, salatalarda… Çemen otu da son derece faydalı; ama az bilinen bir bitki.
Çemen otu; çemen, buyotu, çimen veya frenk kimyonu olarak da bilinir. Baklagiller familyasının kapalı tohumlulular bölümünden gelen ve ana vatanı Yakın Doğu olan otsu bir bitkidir. Çin’den Akdeniz’e kadar büyük bir alanda yaygındır. Sarımsı beyaz çiçekleri, 20-40 santimetre boyları vardır. Tadı acımtırak ve aromatiktir. Bitkinin tohumlarında; uçucu ve sabit yağ, müsilaj, trigonellin vardır.
Bazı ülkelerde tohumları ve yaprakları ıspanak sebzesi gibi tüketilirken esasında kullanım alanı epey eskilere dayanır. Günümüzde de Ortadoğu ve Hint mutfaklarında kullanım alanına sahiptir. Türk mutfağında çemen otu, çemen tozu olarak bilinir. Salçalarda, pastırma kenarlarında ve kahvaltılık soslarda kullanılır.
ÇEMEN OTUNUN FAYDALARI
Çemen otu, doğal balgam söktürücüdür. Göğsü yumuşatır. Aynı zamanda vücuda rahatlık verir. Romatizmaya iyi gelir. Anne sütünü arttırır. Menopoz belirtilerini de hafifleten ot; kolesterolü düşürür, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur ve sindirim sistemini çalıştırır.
ÇEMEN OTUNUN YAN ETKİLERİ
Çemen otu gerektiğinden fazla tüketildiğinde; ishal, midede gaz, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir. Bu bitkiye alerjisi olanlarda ise; nefes darlığı ve bayılma gibi yan etkiler yaşanabilir. Kanamayı arttırabileceğinden dolayı cerrahi operasyonlar öncesi çemen otu tüketimi durdurulmalıdır. Ayrıca; otun kandaki potasyum seviyesini düşürdüğü yönünde bazı bilgiler mevcuttur. Bu sebepten ötürü, potasyum eksikliği bulunanlar çemen otu tüketmemelidir. Otun içeriğindeki yüksek oranda bulunan lif ise; düzenli olarak kullanılan ilaçların vücut tarafından emilimini azaltabilir.
Tags: çemen otu ne işe yarar, çemen otu nedir, çemen otunun yararı